Видове

Видове.

Драцена компакта е с много дълги и широки, близо едно до друго наредени листа. При пъстролистните листата са светло или тъмнозелени наситени с бели и жълти ивици, а има и сортове с наситено тъмнозелени листа.

Деремензисът е с по-тесни мечовидни листа, също с надлъжни бели, жълтеникави или по-светлозелени ивици

. Маргинатата е с голямо количество тесни и същевременно изправени мечовидни листа, като с течение на времето те окапват и в долната част на драцената се оформя изправено и тънко стъбло. За да се развиват пъпки (2-3 на брой) съветваме ви да отрежете върха и така ще се оформят многолистни и млади разклонения, с различни нюанси, оттенъци и багри.

Сандерианата си разклонява от основата на стъблото, а листата й са с бели странични широки кантове, а средната част обикновено е сиво-зелена.

В Япония Драцена Lucky Bamboo е символ на благоденствието в семейството, в което се отглежда.
Растението е изключително непретенциозно и се отглежда много лесно. Единственото условие е да не държите своя Lucky Bamboo изложен на пряка слънчева светлина.
Този вид драцена е безпочвена култура, която се отглежда във вода – от 1.5 до 5 см дълбочина, в зависимост от развитостта на кореновата система. Може да отглеждате своя Lucky Bamboo в дунапренена гъба, с издълбан отвор за стъблата, или в чакъл. Водата лесно се изпарява, затова добавяйте често и поддържайте влага в корените. Сменяйте водата всяка седмица, с идеята да не се застоява и да обеднява на минерални вещества.
Предпочитаната температура е от 15 до 32 С. Не е необходимо да се тори.
Един от недостатъците на красивото и нестандартно растение, че расте много бавно и изисква търпение, ако желаете да го оформяте по разнообразни методи – решетка, пирамида, лабиринт, спирала, плетеница и т.н. Цената на едно такова голямо растение, оформено по екзотичен начин може да надмине и 300 долара!
Пресажда се когато съдът, в който отглеждате своя Lucky Bamboo, стане тесен за корените му.
Размножаването става чрез резници, но в редица цветарски издания се казва, че информацията относно размножаването е “спорна” и не съветват самостоятелни опити.

 





{START_COUNTER}